piatok 2. novembra 2012

Aby sa vlákno neroztrhlo

Tkaniny na hotových a polotovaroch obsahujú prirodzenú vlhkosť, ktorá musí byť v rovnováhe s relatívnou vlhkosťou okolitého vzduchu. S nedostatkom relatívnej vlhkosti, materiály strácajú pružnosť a pevnosť pri ťahaní. Odborné dôkazy pre bavlnené výrobky (Zdroj: Ústav technológie textilné, USA) hovoria o tom, že zvýšenie relatívnej vlhkosti zo 60% na 70% spôsobuje nárast v pružnosti o viac ako 15%.


Prečo je zvlhčovanie dôležité

Ďalším vážnym faktorom vo výrobe s nízkou úrovňou relatívnej vlhkosti je problém statickej elektriny. Zvlášť pri plne syntetických vláknach, napríklad nylon alebo perlon, kde je riziko tvorby elektrostatických nábojov v suchom prostredí. Z dôvodu nedostatku elektrickej vodivosti sú rovnaké elektrické náboje, ktoré vznikajú pri trecích procesoch spracovania sa nedokážu odtrhnúť od materiálu. Rovnako nabité vlákna sa odpudzujú a preto komplikujú automatické spracovanie na hladké a pevné priadze, čo je predpokladom pre výrobu homogénnych tkanív.

Konštantná, optimálna vlhkosť zabráni:
• Častému roztrhnutiu vlákna
• Elektrostatické náboje (stroje a vlákna)
• Oheň (elektrostatický výboj)
• Straty hmotnosti a kvality tovaru počas skladovania
• Suchý vzduch má nízku vlhkosť, čo vedie k zlej kvalite s nižšou produktivitou práce.
Tkanina s nízkym obsahom vlhkosti je menej odolné proti roztrhnutiu, je tenký, krehký, menej pružný, vytvára väčšie trenie, a preto má tendenciu statického nabitia.
Materiály s optimálnou vlhkosťou, sú menej náchylné k roztrhnutiu, menej citlivé na teplo a trenie. Môžu byť spracované lepšie, majú menej chýb sú na nosenie príjemné. Vyššia vlhkosť znižuje statickú elektrinu, ktorá uľahčuje manipuláciu látky, ktorá pri nízkej vlhkosti je ťažko spracovateľná a spomaliť rýchlosť linky.
Hmotnosti materiálu sú uvedené podľa štandardu pri 60% relatívnej vlhkosti a 20 ° C. Nízka vlhkosť vzduchu znamená ľahší materiál a preto menej zisku. Veľmi nízka vlhkosť môže zmenšiť tkanivo.
Konštantná vlhkosť znamená vyššiu spoľahlivosť pri rezaní a pri výrobe odevov. Zvlhčovanie znižuje aj mikro-prach, čoho výsledkom je vytvorenie zdravého a pohodlného pracovného prostredia. Zvlhčovače tiež majú značný chladiaci účinok, ktoré môžu znížiť vysoké teploty v továrni.

Dôležité informácie o zvlhčovaní

Príliš málo vlhkosti pri spracovaní tkanín môže spôsobovať aj to že sa stanú staticky nabitím a tak priťahujú prach - môžu navliecť trhliny a spôsobovať nerovnomerné spracovanie pradenia a tkanín.
Ak je výroba často prerušená príčina môže byť prach alebo roztrhnuté vlákno, čo blokuje stroj, potom je to znamenie suchého vzduchu. Ideálna vlhkosť pre syntetických vlákna je 50-60% - táto hodnota môže byť dosiahnutá pomocou profesionálneho zvlhčovača, ktorá udržiava konštantnú úroveň relatívnej vlhkosti.
Veľa spoločností, ktoré spracujú textil už používajú výhody profesionálneho zvlhčovacieho zariadenia a dosahujú nižšie prevádzkové náklady a bezporuchovú produkciu, čo im prináša vyšší zisk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára