štvrtok 20. októbra 2011

Dôležitosť vlhkosti vo výrobe

Vlhkosť

Vlhkosť je proste miera vodnej pary vo vzduchu, zatiaľ čo relatívna vlhkosť vzduchu je pomer, v percentách vyjadruje vlastne vlhkosť vzduchu, ktorá bude rovnomerne nasýtená pri rovnakej teplote a tlaku. Ak je relatívna vlhkosť 100%, neznamená to, že tam je len voda, ale vzduch obsahuje maximálne množstvo vlhkosti, ktoré je možné za týchto podmienok.

Tu je príklad: pri teplote 21 ° C, 1 kg suchého vzduchu môže prijať 15,8 g vodnej pary a to je tak, aby bol na 100% relatívnej vlhkosti (RH). Ak sa zmení teplota vzduchu, tak sa zmení aj množstvo vody, ktoré môže byť prijaté. V našom prípade platí, že 1 kg suchého vzduchu pri teplote 21 ° C môže prijať 15,8 g vodnej pary, pri rovnakom množstve vzduchu a pri teplote 18 ° C je schopný vzduch prijať len 0,92 g vodnej pary. Ak vychladíme 1 kg suchého vzduchu na teplotu 21 ° C a pri relatívnej vlhkosti 50%, dosiahneme nasýtenosť vzduchu na 9,5 ° C. Naopak, ak by sme zvýšili teplotu 1 kg suchého vzduchu pri teplote -18 ° C RH 100% bez pridania ďalšej vodnej pary, prídeme za ekvivalent vo výške 6% relatívnej vlhkosti pri teplote 21 ° C

Z vyššie uvedených dôvodov vzduch v miestnosti je teplejší a suchší, ak vonkajšia teplota klesne pod teplotu vyhrievaného vnútorného prostredia. To sa stane, keď vlhkosť sa snaží nájsť rovnováhu medzi vnútorným prostredím a jeho obsahom vzduchu, s ktorým prichádza do styku. Nepriaznivé účinky tohto stavu sú nasledujúce:

     Dych sa stane príliš suchým, čo vysušuje sliznice dýchacích ciest
     Prírodné materiály, ako drevo, majú tendenciu podliehať praskaniu a tvarovým zmenám
     Statická elektrina vo vzduchu rastie s negatívnymi dopadmi na niektoré zariadenia

 
Mohli by sme zažiť rovnaké účinky s klimatizáciou, ktorý vysuší okolitú vlhkosť (odvlhčovanie), preto býva suchý vzduch a tak vytvára podobné účinky ako keď teplota v miestnosti začne stúpať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára